img1

Linsbyte (RLE) - ålderssynthet

Behandla din ålderssynthet

Har du redan märkt att det blivit svårare att läsa tidningen, att armarna skulle behöva vara lite längre? Då är det ålderssyntheten som gjort sig påmind. Många känner av den långt innan man börjar bli gammal, redan i fyrtioårsåldern brukar de första tecknen komma och vid femtio behöver de allra flesta läsglasögon. Men även om det räcker med ett par glasögon för att få skärpan tillbaka, är det väldigt skönt att slippa dem – på jobbet, på tennisbanan, för att kolla posten eller läsa sms. Idag är det snabbt och enkelt ordnat. Med modern RLE-teknik (Refractive Lens Exchange) korrigeras din syn så att du ser bra med en gång, både på långt och på nära håll. Det är en trygg och väl beprövad behandling. Metoden är den samma som utförs vid en gråstarr vilket är en av de mest utförda operationerna i världen. Behandlingen görs under lokalbedövning, är smärtfri och tar ungefär 10 minuter per öga.

RLE metoden
RLE innebär att ögats egen lins ersätts av en plastlins som korrigerar avståndssynfel så som närsynthet, översynthet och astigmatism. Även ålderssynthet som börjar märkas mellan 45-50 års ålder kan idag rättas till så du slipper läsglasögon. Detta är ett identiskt ingrepp som utförs när man drabbats av grå starr (en grumling av den egna linsen). Våra kirurger är mycket väl förtrogna med operationsmetoden och utför ca 1000 st/år.

Förundersökning
Vid förundersökningen görs noggranna mätningar av ögats längd och hornhinnans krökning, för att fastställa vilken styrka den nya linsen ska ha. Kontroll av synfelet och ögonens allmänna hälsa utförs också.

Linstyper

Monofokala
Ger god syn på antingen avstånd, nära eller båda med så kallad monovision; då ser du bra på avstånd med ena ögat och på nära håll med det andra. Alla tycker inte att monovision är en bra lösning av sitt synfel varför man bör testa det först med kontaktlinser.

Multifokala linser
Med dessa linser kan du se bra både på avstånd och nära håll med båda ögonen. Linsens optiska egenskaper kan de första veckorna ge en del upphov till ljus-spridning runt lampor. Synskärpan kan påverkas i skymning och mörker.

Speciallins för astigmatism
Astigmatism är ett brytningsfel i hornhinnan. Idag finns det linser som korrigerar astigmatism i både monofokala och multifokala linser.

Vilken linssort som till sist väljs görs utifrån dina förutsättningar och på kirurgens rekommendationer.

Så går en RLE-operation till - steg för steg

På följande kliniker utför vi denna behandlingsmetod

Ögonlasern i Göteborg

A6 Ögonklinik i Jönköping

Ögonlasern i Kungsbacka

Ögonlasern i Linköping

Ögonlasern i Lund

Ögonlasern i Norrköping

Ögonlasern i Stockholm