5.7.2024 | Björn Steén

Låt inte glaskroppsgrumlingar hindra din vardag

I denna artikel går Björn Steén, ögonläkare på Ögonlasern, igenom hur man kan behandla glaskroppsgrumlingar smärtfritt

Glaskroppsgrumlingar synkorrigering
Screenshot 2023 01 11 At 12.48.11

Glaskroppen är den genomskinliga geléartade vätska som fyller ut ögat invändigt. Glaskroppsgrumlingar är små naturliga fragment som flyter omkring i ögats glaskropp och kastar skuggor på näthinnan. Glaskroppsgrumlingar är vanligt, i synnerhet i åldersgruppen 50 plus. De kan ha stor inverkan på livskvaliteten, men kan behandlas med laser eller kirurgi.

Glaskroppsavlossning är en naturlig process som ofta förekommer när man åldras och är vanligast hos personer över 50 år. Glaskroppsavlossning kommer ofta plötsligt och gör inte ont. Personen upplever då rörliga svarta fläckar för ena ögat, som ser ut som flugor eller maskar. Ofta kommer samtidigt en lätt dimsyn och ljusblixtar för det drabbade ögat.

–Glaskroppsavlossning är inte farligt i sig självt men kan leda till synstörande glaskroppsgrumlingar, och i enstaka svårare fall en näthinneavlossning. För somliga har glaskroppsgrumlingarna omfattande inverkan på livskvaliteten eftersom de kan orsaka huvudvärk samt svårighet att läsa och fixera blicken, säger Björn Steén, ögonläkare, näthinnekirurg och delägare i Ögonlasern.

Björn Steén
Ögonläkare, näthinnekirurg & delägare Ögonlasern

Smärtfri laserbehandling som inte kräver kirurgi

Björn Steén har i många år behandlat glaskroppsgrumlingar med kirurgi och vitreolys. I enklare fall är vitreolys en metod att föredra eftersom det är en smärtfri laserbehandling som inte kräver kirurgi. Båda behandlingsalternativen avlägsnar i allmänhet glaskroppsgrumlingarna permanent.

–Många av mina patienter har tidigare fått höra att glaskroppsgrumlingar inte går att behandla. Så är inte fallet. Det finns därför ingen anledning att låta glaskroppsgrumlingar begränsa din vardag, säger Björn Steén.

Ögonlasern har även gedigen erfarenhet av att behandla patienter med våta åldersförändringar i gula fläcken, ett tillstånd som bör behandlas så tidigt som möjligt för att undvika permanenta skador. Gula fläcken är den vanligaste orsaken till att personer över 60 år får nedsatt syn. Många patienter som fastnat i långa vårdköer söker sig till Ögonlasern, som ofta kan erbjuda omedelbar behandling.

–Vi välkomnar patienter med glas-kroppsgrumlingar och åldersförändringar i gula fläcken från hela landet. Glas-kroppsgrumlingar är inte farligt men kan ha en stor inverkan på det dagliga livet. Det är därför viktigt att känna till att det finns beprövade behandlingsalternativ.

Ögonlasern

Privat ögonklink med en av landets största bredd av ögonspecialister. Ögonlasern arbetar på uppdrag av Region Stockholm och samarbetar med flertalet försäkringsbolag och välkända optiker. Man kan likna Ögonlasern med ett litet ögonsjukhus avslutar Björn Steén.

Vår vision

 Ögonlasern ska tillhandahålla högsta möjliga vårdkvalitet med ett brett utbud inom ögonsjukvård och ögonkirurgi för att förbli en av de ledande klinikerna i Stockholm med omnejd. Vi ska verka inom flera segment såsom regionavtal, försäkringssjukvård och den privata ögonsjukvården.

Vi ska …

  • Vara en respekterad aktör som tillhandahåller kvalitativ vård och service tack vare erfarna läkare och övriga medarbetare
  • Vara en attraktiv arbetsplats med gott renommé hos befintliga medarbetare och potentiella rekryteringar
  • Verka för hållbar utveckling genom att ständigt förbättra vår verksamhet samt följa upp och revidera våra miljömål
Mats Nils Annemarie 1

Hos oss på Ögonlasern möter du ett väl inarbetat team av erfarna optiker, sköterskor och ögonläkare i Stockholm. Några av de mest erfarna experterna inom synfelskirurgi i Sverige arbetar här, vilket tryggar din ögonbehandling.

Ogonlasern LOW 0513

Börja din friare livsstil nu

Boka en undersökning redan idag och ta första steget mot en friare livsstil, utan glasögon och linser.

Ogonlasern LOW 0681