Torra och rinnande ögon

Torra ögon är inget ovanligt. Anledningen till torra ögon är ofta en nedsatt tårfilmsfunktion som gör att ögonen upplevs torra och grusiga. Du kan även känna sveda, klåda eller en trötthetskänsla i ögonen. Rinnande ögon kan vara en försämrad tårfilmskvalitet där kroppen kompenserar genom att öka mängden tårvätska i dina ögon.

Torra Ögon

Liknande påverkan kan också komma efter hormonella omställningar och vid kraftig exponering av sol och vind. Eller pga arbetsmiljön inomhus, till exempel vid torr luft, mycket skärmarbete och även när arbetsmiljön är dålig, exempelvis vid bristfällig ventilation eller där luftkonditioneringen är så kraftig att den skapar blåst och drag. Vissa sjukdomar såsom olika reumatiska sjukdomar, ögonlockseksem, bindvävs- eller slemhinnesjukdomar samt en del läkemedel, exempelvis mot depressioner, vattendrivande blodtrycksmediciner med flera kan också göra att ögonen upplevs torra eller rinniga.

Tårfilmen som håller ögat klart och i skick innehåller tårvätska, ett fettskikt och ett slemskikt. På grund av sitt innehåll av bakteriedödande enzymer är tårfilmen även viktig för ögats infektionsförsvar. Tårvätskan sköljer dessutom bort främmande föremål, avstötta celler samt irriterande och allergena substanser från ögats yta. Med stigande ålder försämras funktionen hos de körtlar och celler som ska producera tårfilmen så att den förändras i sammansättning och mängd.

Det finns inget direkt botemedel mot torra ögon. Besvären varierar naturligt med tiden. Ibland blir det bättre, ibland sämre. Du kan lindra besvären genom att använda tårsubstitut, smörjande ögondroppar eller salva. Om dessa är otillräckliga kan en ögonläkare göra en bedömning om du är lämplig för att behandlas med metoden IPL – Intense Pulsed Light.

 

Symtom vid torra ögon

  • Trötthet i ögonen
  • Gruskänsla
  • Brännande känsla
  • Dimsyn
  • Sveda
  • Skav
Ogonlasern LOW 0483

Vanliga frågor om torra ögon

Vad beror torra ögon på?
En nedsatt tårfilmsfunktion som gör att dina ögon upplevs torra och grusiga kan vara orsaken till dina torra ögon. Det kan även bero på den miljö där du befinner dig. Du kanske är kraftigt exponerad av sol och hårda vindar. Möjligtvis arbetar du i en lokal med torr luft, mycket skärmarbete, bristfällig ventilation eller med lite väl kraftig luftkonditionering. Vissa sjukdomar och en del läkemedel kan också göra att ögonen upplevs torra eller rinniga. Torra ögon kan även bero på allergi, ålder eller uppkomma vid hormonella omställningar i livet såsom graviditet och i klimakteriet. Bärandet av kontaktlinser kan leda till torra ögon, särskilt om du bär linserna en längre tid än vad de är anpassade för.
Hur kan jag minska besvären med torra och irriterade ögon?
Oftast kan du lindra symtom genom att undvika miljöer som besvärar ögonen. Exempelvis blåsiga miljöer, varma platser och lokaler där luften är dammig och rökig. Detsamma gäller miljöer där du misstänker att du är allergisk mot något. Utomhus kan du skydda dina ögon mot blåsigt väder med glasögon, du kan testa speciella ansiktsnära sportglasögon som finns att köpa i sportaffären. Bär du kontaktlinser kan du byta till mjuka linser som är mer fuktighetsbevarande, de kan hjälpa till att minska besvären med torra ögon. Tänk på att blinka ofta när du sitter framför en skärm en längre period. Ta paus från din dator och andra skärmar då och då för att vila ögonen. Har du fortfarande besvär kan du ​prova att lindra besvären med tårersättningsmedel, ögondroppar eller salva som finns att köpa receptfritt på apotek eller hos din optiker. Det finns flera olika sorter, för kortvarig eller långvarig effekt. Fråga om råd och prova dig fram
Hur kan jag få hjälp mot rinnande ögon?
Oavsett om du känner till orsaken kan du alltid lindra dina besvär genom att tvätta rent i ögontrakten. Testa att blöta en tvättlapp i ljummet vatten och lägg på ögonen, om du har röda och ömma ögonlockskanter. Kom ihåg att ta dina tabletter eller ögondroppar mot eventuell allergi. Tabletter och ögondroppar mot allergi finns att köpa receptfritt på närmaste apotek. Om besvären fortsätter, kontakta en läkare för att få reda på varför dina ögon rinner. En ögonläkare kan göra en bedömning om du behöver medicinsk eller kirurgisk behandling eller om du är lämplig för att behandlas med metoden IRPL – Intense Regulated Pulse Light, en relativt ny metod mot rinnande ögon och torra ögon.
Vad har torra ögon för symtom?
När man talar om symtom för torra ögon pratar man ofta om en nedsatt tårfilmsfunktion. Då kan ögonen upplevas torra och grusiga. Du kan även känna sveda, klåda eller en trötthetskänsla i ögonen. Rinnande ögon kan också bero på en försämrad tårfilmskvalitet där kroppen kompenserar med att öka mängden tårvätska i dina ögon.
Varför har jag torra ögon på natten?
Produktionen av tårar i ögonen minskar på natten, därför är det inte ovanligt om du känner att ögonen är torra på morgonen. Om dina ögon rinner kan det också vara symtom på torrhet eftersom ögat då vill bilda mer tårvätska för att kompensera för torrheten.
Hur botar man torra ögon?
Torra ögon kan tyvärr inte botas. Besvären varierar oftast med tiden, ibland blir det bättre, ibland sämre. Du kan lindra besvären genom att använda tårsubstitut, smörjande ögondroppar eller salva. Om dessa är otillräckliga och du fortfarande känner dig torr i ögonen kan en ögonläkare göra en bedömning om du är lämplig för att behandlas med metoden IRPL – Intense Regulated Pulse Light – som är en relativt ny metod mot torra ögon.

Relaterade ögonbehandlingar

Shutterstock 1575539137

IPL - för torra ögon och rinnande ögon

Upplevs dina ögon torra eller ömma? IPL-behandling stimulerar körtlarna som ansvarar för tårfilmens kvalitet och ett väl fungerande öga.

Börja din friare livsstil nu

Boka en undersökning redan idag och ta första steget mot en friare livsstil, utan glasögon och linser.

Ogonlasern LOW 0681