Inflammation i regnbågshinnan

Regnbågshinnan (iris) ger ögat dess färg och omger och bildar pupillen. Det är muskler i regnbågshinnan som ändrar pupillens storlek och justerar hur mycket ljus som släpps in i ögat. Inflammation i regnbågshinnan kallas för irit. Det finns ingen utlösande faktor till irit, de flesta som drabbas är för övrigt friska.

Ogonlasern Low 0483 (1)

Regnbågshinneinflammation kan vara akut eller kronisk

Akuta formen

Den akuta formen utvecklas snabbt är den vanligaste formen och det är vanligt att den är återkommande under livet, drabbas oftast bara ett öga. Upprepade iriter brukar inte skada ögat eller påverka synen.

Symtom

  • Ögat blir rött
  • Värk som är ihållande och konstant
  • Man blir ljuskänslig
  • Pupillen är minde än på ett friskt öga

Obehandlad irit kan leda till svår värk och högt ögontryck. Risken är liten för komplikationer om behandling ges.

Kroniska formen

Den kroniska formen utvecklas vanligen under flera månader och är långvarig. I många fall är den kopplad till andra sjukdomar (till exempel tarminfektioner). Båda ögonen kan drabbas vid kronisk irit.

Inflammationen visar sig genom synnedsättning. Ögat blir varken rött eller värker. Obehandlad irit kan leda till synskador.

Behandling

Behandling vid regnbågshinneinflammation avser att häva inflammationen för att minska risken att iris växer ihop med pupillen. Det är viktigt att påbörja behandling så snabbt som möjligt.

Behandlingen är medicinsk, ögondroppar som innehåller kortison som häver inflammation samt pupillvidgande ögondroppar som hindrar iris att växa ihop med linsen och som ger smärtlindring.

En kompletterande medicinsk utredning görs vid kronisk regnbågshinneinflammation.

Börja din friare livsstil nu

Boka en undersökning redan idag och ta första steget mot en friare livsstil, utan glasögon och linser.

Ogonlasern LOW 0681