Frågor och svar

Ogonlasern LOW 0488

Vitrektomi - Glaskropps- och näthinnekirurgi

Vad är glaskroppsgrumlingar?
Glaskroppsgrumlingar är rörliga klumpar och trådar av bindväv som flyter omkring inuti det friska ögats i övrigt glasklara innanmäte. Mängden störande grumlingar varierar mellan olika människor. När de lägger sig centralt i synfältet blir det suddigt och skymmer. Situationen förvärras plötsligt om man drabbas av glaskroppsavlossning.
Vad är glaskroppsavlossning?
Den klara glaskroppsgelén, som fyller ut nästan hela ögat, börjar skrumpna relativt tidigt i livet vilket orsakar störande så kallade floaters. Det är inte ovanligt att drabbas av glaskroppsavlossning redan från 50–60-årsåldern, framför allt om man är närsynt. Tänk dig att glaskroppen är som en liten plastpåse fylld med gelé som normalt är klistrad mot ögats innervägg (näthinnan), men plötslig lossnar påsen från näthinnans yta och sjunker ihop inuti ögat. Då bildas synligt störande förtätningar i form av trådar, klumpar och diffusa moln. En del upplever dessa som skyiga moln som drar förbi liknande att man blir kladdig i ögat men det går inte att torka bort. Eller som en ”amöba”, ”blaffa”, ”manet” eller ”vindrutetorkare” som suddar till just det man vill se skarpt! Vid symtom på glaskroppsavlossning med nytillkomna floaters och ljusblixtar, rekommenderar vi att söka ögonläkare inom 1–2 dygn för att säkerställa att det inte är en begynnande näthinneavlossning, vilket är ett allvarligt akut tillstånd.
Måste man behandla glaskroppsgrumling/avlossning?
Glaskroppsgrumling är ofarligt men mer eller mindre synstörande och för en del även psykiskt påfrestande. Om man upplever att grumlingarna är hanterbara så fortsätter man att leva med dem utan åtgärd. Vi brukar rekommendera att avvakta åtgärd 6 månader efter ögonläkarundersökning för att se om man kan vänja sig vid dem. Små centralt skymmande glaskroppsgrumlingar kan ibland behandlas med vår unika Vitreolys-metod. Utbredda eller rikliga glaskroppsgrumlingar som är alltför störande i arbete och vardagsliv opererar vi istället bort med Vitrektomi (glaskroppskirurgi).
Hur lång tid tar behandlingen?
Själva ingreppet inklusive bedövningen tar 30–40 minuter. Enskilda fall kan ta uppåt en timme om man hittar andra saker man behöver åtgärda samtidigt.
Gör det ont?
Bra lokalbedövning och ett stillsamt/skonsamt ingrepp gör att de flesta är positivt överraskade. Sällan behövs det värktablett efteråt.
När kan jag återgå till min vardag efter behandlingen?
Eftersom ögat är nyopererat bör man ta det fysiskt lugnt första veckan på grund av ökad risk för infektion. Synen är dessutom tillfälligt nedsatt vilket orsakar sämre avståndsbedömning när man ska kliva i trappor exempelvis. Vidare får man oftast en luftbubbla inuti ögat, vilket tillfälligt ger kraftig synnedsättning på det opererade ögat. Det kan upplevas som ett litet akvarium/vattenpass vilket snabbt minskar första veckan.

Torra ögon

Varför får man torra ögon?
Torra ögon har många olika orsaker. Den vanligaste är ögonlocksinflammation (blefarit) som ger röda, svullna eller kliande ögonlockskanter och ofta rinnande ögon. Andra orsaker kan vara åldersberoende försämring av tårkvaliteten, skärmarbete, ventilationssystem på kontor och bilar, allergier, ögonkirurgi, hormonell obalans, autoimmuna sjukdomar och olika mediciner.
Hur känns torra ögon?
Torra ögon ger röda och irriterade ögon som upplevs som sveda, gruskänsla, klåda och i många fall rinnande ögon, då ögat överproducerar tårar på grund av irritation.
Kan torra ögon påverka synen?
Torra ögon kan ge något suddigare syn som kan variera från dag till dag, men orsakar sällan kraftig eller bestående synnedsättning.
Vad är blefarit?
Blefarit, eller ögonlocksinflammation, är en mycket vanlig åkomma som orsakar röda, svullna eller kliande ögonlockskanter. Det är den vanligaste orsaken till torra och rinnande ögon. Blefarit beror i många fall på ett vanligt hudkvalster (demodex). Förekomsten av demodex ökar med stigande ålder, men ses i nästan alla åldrar. Även olika inflammatoriska hudsjukdomar (rosacea och psoriasis) kan ge blefarit. Tidigare har man behandlat blefarit med kortison och/eller antibiotika, som i bästa fall kunnat ge tillfällig lindring av besvären. Med ny kunskap om orsakssambandet mellan demodex och blefarit finns det numera modernare behandlingsmetoder, bland annat med särskilda ämnen som ögonlocken kan tvättas med. En annan behandling som på senare tid visat ha bra effekt mot demodex är en så kallad IPL-behandling (Intense Pulsed Light) som görs på kliniken vid 3 tillfällen med några veckors mellanrum. Behandlingen ingår ej i regional sjukvård.
Hur lång tid tar en IPL-behandling (ljusbehandling)?
IPL (Intense Pulsed Light) utförs med skyddsglasögon på ögonen och du får en skyddande gel på kinderna. Behandlingen görs med 10 starka ljusblixtar runt ögonen och är över på några minuter.
Gör det ont?
Nej. Du känner värme och ser de starka ljusblixtarna, men det är inte obehagligt.

Torra ögon, fortsättning

Påverkas synen av behandlingen, kan jag köra bil efter behandlingen?
Synen påverkas ej av behandlingen och du kan köra bil direkt efter.
När kan jag återgå till min vardag efter behandlingen?
Direkt efter behandlingen. Huden ska dock skyddas mot starkt solljus 2 veckor efter varje behandling.

RLE

Vad är linsbyte?
Ett linsbyte innebär att ögat biologiska lins byts ut mot en specialtillverkad plastlins. Detta är ett identiskt ingrepp som utförs när man drabbats av grå starr (en grumling av den egna linsen) och är en av de vanligaste operationerna i världen.
Vilka synfel kan behandlas?
Närsynthet, översynthet och astigmatism samt ålderssynthet (behov av läsglasögon). Denna metod passar dig som är ca 45 år och äldre (när ackommodationen avtagit).
Hur lång tid tar behandlingen?
På operationsdagen får man räkna med att avsätta ca 1,5-2 timmar. Förberedelser inne på operation, lugnande medicin och ögondroppar som ska verka. Ingreppet tar ca 15 minuter. Efteråt sitter du ner en stund och vilar och kan sedan åka hem.
Gör det ont?
Ingreppet utförs i lokalbedövning som ges via ögondroppar. Vanligtvis upplevs ingen smärta under operationen, men skulle du känna något så bör du säga till så att bedövningen kan kompletteras.
När kan jag återgå till min vardag efter behandlingen?
Du kan leva normalt och oftast kommer synförbättring under de första dagarna men kan också i sällsynta fall dröja några veckor. Ögonen läker olika så det är inte ovanligt att ett öga ser bättre än det andra under de första dagarna. Tillvänjningsprocessen i hjärnan är i högsta grad individuell och därför är det svårt att säga exakt när allt kommer att fungera som det ska med just din syn efter en operation. Däremot bör träning, tunga lyft(max 5-6 kg), smink runt ögon, bad/bastu, häftiga huvudrörelser och vistelse i smutsig miljö( tex slipdamm) undvikas de 2 första veckorna efter operation.
Blir jag fri från glasögon efter behandlingen?
Ja, behandlingen ersätter behovet av glasögon/kontaktlinser. Glasögon kan eventuellt behövas vid speciella tillfällen så som att ta ut en sticka i fingret(ett par lättare läsglasögon).

ICL

Vad är linsimplantat?
ICL (Implantable Collamer Lens) är en mjuk lins tillverkad i ett kollagenbaserat material som placeras bakom ögats iris och framför ögats naturliga lins för att korrigera synfel. En ICL har mycket goda optiska egenskaper och kan korrigera stora synfel. Den kan också tas ut vid behov (exempelvis i samband med en framtida kataraktoperation).
Vilka synfel kan behandlas?
Närsynthet (-0,50 till -20), översynthet (+0,50 till +10) och astigmatism (0,50 till 6,0). Används främst hos personer mellan 21–45 år då linsen inte korrigerar presbyopi (så kallad ålderssynthet). Kan korrigera stora synfel och påverkar inte hornhinnas tjocklek vilket innebär att en ICL passar de allra flesta ögon och synfel.
Hur lång tid tar behandlingen?
Implantation av en ICL sker genom kirurgi i lokalbedövning. Båda ögonen opereras vid detta tillfälle och det tar ca 1 timme. Efteråt sitter du ner och vilar en stund, en kontroll av ögontrycket utförs innan du åker hem.
Gör det ont?
Ingreppet utförs i lokalbedövning som ges via ögondroppar. Vanligtvis upplevs ingen smärta under operationen, men skulle du känna något så bör du säga till så att bedövningen kan kompletteras.
När kan jag återgå till min vardag efter behandlingen?
Pupillerna kan vara stora i upp till 3 dagar efter behandlingen, därefter brukar synen vara i princip fullt återställd för de allra flesta. Du kan leva normalt och oftast kommer synförbättring under de första dagarna men kan också i sällsynta fall dröja några veckor. Ögonen läker olika så det är inte ovanligt att ett öga ser bättre än det andra under de första dagarna. De första 2 veckorna ska du undvika träning och ögonmakeup. I övrigt kan du leva normalt.
Blir jag fri från glasögon efter behandlingen?
Ja, behandlingen ersätter behovet av glasögon/kontaktlinser. Läsglasögon kommer behövas när du blir presbyop (ålderssynt) då vår naturliga lins förändras under livet.

LASEK

Vad är ögonlaser?
En behandling där man med hjälp av en laser formar om hornhinnan för att på det sättet korrigera synfel. Ögonlaser är den vanligaste metoden för synkorrigering för de flesta från 20 år och upp till 40 år.
Vilka synfel kan behandlas?
Både närsynthet, översynthet (långsynthet) samt astigmatism (brytningsfel) kan behandlas. Vanlig åldersrelaterad synförsämring på nära håll s k ålderseende, som brukar kräva läsglasögon kan i många fall förbättras men inte helt korrigeras. Närsynthet upp till ca -6,00, översynthet upp till ca +2,00 och astigmatism upp till ca -4,00.
Hur lång tid tar behandlingen?
På behandlingsdagen får man räkna med att avsätta 1-1,5 timma. Själva laserbehandlingen tar ca 10-15min per öga, lasern arbetar i några sekunder. Vanligtvis behandlas båda ögonen vid samma behandlingstillfälle.
Gör det ont?
Ögonlaserbehandlingen är helt smärtfri eftersom du fått bedövningsdroppar i ögonen. Under de närmaste 2 dygnen kan det däremot skava lite mer och därför får du med dig både värktabletter och ögondroppar som lindrar.
När kan jag återgå till min vardag efter behandlingen?
De första 2-3 dagarna efter behandlingen kommer du uppleva smärta, tårflöde och ökad ljuskänslighet. Du kommer även att se väldigt suddigt den första tiden efter din behandling. Det kan därför vara bra att vara hemma de första 3-4 dagarna efter behandlingen. Det är normalt att din syn är ostabil de första veckorna sedan börjar den stabiliseras, det kan ta några månader innan synen är helt stabil.
Blir jag fri från glasögon efter behandlingen?
Målet med LASEK kirurgi är att slippa använda glasögon och kontaktlinser i vardagen. Man kan förväntas uppnå samma synskärpa som med glasögon/kontaktlinser innan behandlingen. I vissa fall kan en kompletterande behandling behövas. Den kompletterande behandling är kostnadsfri upp till 3 år. Oftast handlar det då om ett litet synfel som finns kvar efter den initiala behandlingen. Dock behövs läsglasögon när du kommer upp i presbyopiåldern (ålderssynthet). ​

Synfelskorrigering

Kan jag behandlas även om jag har glasögon med riktigt tjocka glas?
Ja, oftast. Numera finns möjlighet att behandla närsynthet ända upp till ca 10 dioptrier och översynthet samt astigmatism upp till ca 6 dioptrier beroende på dina förutsättningar.
Hur gammal måste man vara?
Du som är 20 år eller äldre kan behandlas förutsatt att din syn varit stabil de senaste 1-2 åren.
Vad händer med ögat i framtiden?
Efter behandlingen fungerar dina ögon som normala ögon. Inga studier pekar på att hornhinna återtar sin ursprungliga form på lång sikt. Du kommer alltså ha glädje av behandlingen under mycket lång tid framöver och sannolikt för all framtid.
Hur påverkas mina ögon när man blir gammal och behöver läsglasögon?
Eftersom båda dina ögon ser som ett normalt öga påverkas inte ålderseendet av behandlingen. Det betyder att du kommer att behöva läsglasögon precis som alla andra i 45-50 årsåldern.

Saknar du svar på din fråga?

Då kan du skicka in den här, så återkommer vi till dig så snart som möjligt. 

Ogonlasern LOW 0488

Börja din friare livsstil nu

Boka en undersökning redan idag och ta första steget mot en friare livsstil, utan glasögon och linser.

Ogonlasern LOW 0681