Ögonlocksinflammation - blefarit

Blefarit är en inflammation i den främre eller bakre kanten av ögonlocket. Inflammationen medför ofta besvär med rodnad, irritation och svullnad. Ögonen kan även klia, rinna, kännas torra eller grusiga. Besvären kan vara mycket långvariga, ibland kroniska och kräver ofta långtidsbehandling. Blefarit är en ofarlig åkomma.

Ogonlasern Low 0483 (1)

Orsak

Det finns små körtlar i ögonlockskanterna som producerar fett. Fettet hjälper till att smörja ögat och ögonlocken. Vid blefarit täpps körtlarna igen och det skapar obalans och irritation vid ögonlockskanterna. Vanligen drabbas äldre och personer med känslig och torr hud. Blefarit förekommer oftare hos personer med vissa hudsjukdomar, som rosacea.

Behandling

Grundbehandling för alla blefariter är daglig ögonlockshygien för att lindra besvären.

Behandling allmänt

Behandlingen som beskrivs här botar inte inflammationen men kan ge väsentlig lindring om den används regelbundet. I början behöver behandlingen göras dagligen under 2–3 veckor. När besvären minskar kan man glesa ut behandlingen till 2–3 gånger per vecka eller när man får besvär. Behandlingen görs på kvällen innan man lägger sig och består av 3–4 moment.

Värmebehandling

Värm upp vattnet till ca 50 grader eller så hett det går för att använda. Blöt rena kompresser eller liten ren frottéhandduk, vrid ur vattnet så att handduken är fuktig och het men inte blöt. Blunda och lägg den fuktiga handduken på ögonen, låt den svalna, upprepa ett par gånger. Detta görs för att mjuka upp ögonlockskanterna och smälta talget/fettet i ögonlockens talgkälla.

Ögonlocksbehandling

Håll en öronpinne, eller så kallad tops, vågrätt och tryck bomullsdelen hårt mot ögonlockskanten både på övre och nedre ögonlocket så nära ögonlockskanten som möjligt. Börja massera ögonlockskanten från inre ögonvrån och utåt till yttre ögonvrån. Gör det ordentligt en gång per kväll. Detta görs för att trycka ut sekret från körtlar i ögonlocken.

Rengöring av ögonlocken

I en halvfull mugg varmt kranvatten tillsätter du 3–4 droppar olivoljetvätt från apoteket (detta svider ej). Fukta sedan en ren kompress, som du lagt kring pekfingertoppen med tvättlösningen. Tvätta ögonlockskanterna noggrant med den fuktade kompressen. Badda därefter ögonen med vanligt kranvatten. Torka ögonen med en ren pappersnäsduk. Rengöring av ögonlocken görs varje kväll. Du kan även använda speciella våtservetter från apoteket för ändamålet.

Ögonsalva (recept av ögonläkare krävs)

En liten sträng ögonsalva läggs på ren fingertopp och stryks på nedre ögonlockskanterna. Ögonlockssalvan används enligt ordination av läkare.

Börja din friare livsstil nu

Boka en undersökning redan idag och ta första steget mot en friare livsstil, utan glasögon och linser.

Ogonlasern LOW 0681