Macular pucker

Ögats insida är klädd med en tunn hinna, näthinnan. Den består av mängder av synceller som fångar upp det vi ser. Centralt på näthinnan ligger gula fläcken/makula.

Ogonlasern Low 0483 (1)

Vid Macular pucker har gula fläcken blivit skrynklig. Orsaken är att en tunn bindvävshinna bildats ovanpå gula fläcken, oftast efter en tidigare glaskroppsavlossning eller ibland ett hål på näthinnan. Detta brukar förutom att synen blir suddig även orsaka bildförvrängning eller att man ser raka linjer som krokiga. För att säkerställa diagnos gör ögonläkaren en noggrann undersökning av näthinnan och en så kallad OCT-undersökning. Därefter avgörs om man kan avvakta med behandling beroende på svårighetsgrad.

Synfunktionen kan mer eller mindre återställas genom behandling, så kallad Vitrektomi-behandling och peeling, där man skalar bort den oönskade bindvävs-pålagringen med en pincett efter att glaskroppen avlägsnats.

Makula hål

Macula hål orsakas oftast av att glaskroppen börjar skrumpna innan 50-årsåldern. Hos en del personer där glaskroppen börjar släppa sitter glaskroppen väldigt hårt vid gula fläcken och drar då med sig en liten bit av näthinnan och orsakar en bristning/hål tvärs igenom gula fläcken.

Detta tillstånd bekräftas med en så kallad OCT-undersökning. Makula hål kan framgångsrikt behandlas med Vitrektomi och peeling, samt med en tillfällig gasbubbla inuti ögat.

Ogonlasern LOW 0593

Relaterade ögonbehandlingar

Ogonlasern LOW 0582 (1)

Vitrektomi - glaskroppsgrumlingar

Vi behandlar alla tillstånd i ögats bakre segment, som exempelvis glaskroppsgrumlingar, näthinnesjukdomar och gula fläcken.

Börja din friare livsstil nu

Boka en undersökning redan idag och ta första steget mot en friare livsstil, utan glasögon och linser.

Ogonlasern LOW 0681