Om ögat

Här har vi samlat allt du behöver veta om dina ögon och inför din ögonbehandling. 

Ogonlasern LOW 0488
Ogonlasern LOW 0479

Synfel och synfel som korrigeras med laser eller byte av lins

Vissa synfel debuterar i tidig ålder och andra kommer senare i livet. Läs om de olika typerna av synfel och vilka behandlingsmetoder som kan korrigera synfelen.
Grå Starr

Vad innebär grå starr?

Grå starr/katarakt innebär att ögats egen lins har blivit grumlig. Synskärpan försämras gradvis och synen upplevs disig, besvär med ljuskänslighet och bländning.
Patient Undersökning

Efterstarr

Patienter som genomgått operation för gråstarr eller linsbytes kan få efterstarr; en grumlig hinna har bildats bakom den inopererade plastlinsen i ögat.
Ogonlasern LOW 0636

Glaukom – grön starr

Glaukom eller grön starr är ett samlingsnamn för en grupp sjukdomar som ger likartade skador på ögats synnerv och som påverkar ögats synfält negativt.
Ogonlasern LOW 0483

Gula fläcken - maculadegeneration

Gula fläcken (makula) är det centrala området på näthinnan där tapparna, en sorts synceller, ligger tätt.
Ogonlasern LOW 0483

Näthinneavlossning

Ljusblixtar i synfältet och rörliga flugor kan vara näthinneavlossning, då ögats näthinna lossnar från ögonglobens vägg vid för lite näring och syre.
Ogonlasern LOW 0483

Glaskroppsavlossning, glaskroppsgrumling och glaskroppsblödning

Glaskroppsavlossning/Glaskroppsgrumling/Glaskroppsblödning. Glaskroppen är den genomskinliga geléartade vätska som fyller ut ögat invändigt.
Ogonlasern LOW 0483

Macular pucker

Macular pucker är gula fläcken skrynklig p.g.a. att en tunn bindvävshinna bildats ovanpå, ev. efter en tidigare glaskroppsavlossning eller ett hål på näthinnan.
Torra Ögon

Torra och rinnande ögon

Med stigande ålder försämras de körtlar och celler som producerar tårfilmen (inkl. tårvätska, slem och fett), med torra eller rinnande ögon som resultat.
Ogonlasern LOW 0483

Inflammation i regnbågshinnan

Inflammation i regnbågshinnan kallas för irit. Behandlingen avser att häva inflammationen och minska risken för att iris växer ihop med pupillen.
Ogonlasern LOW 0483

Ögonlocksinflammation - blefarit

Blefarit är en inflammation i kanten av ögonlocket med besvär som rodnad, irritation och svullnad. Ögonen kan även klia, rinna, kännas torra eller grusiga.
Ogonlasern LOW 0483

Blodpropp i ögat, ventrombos

En blodpropp i näthinnan (ventrombos) innebär att blodcirkulationen avtar vilket leder till sämre syresättning så blodkärlens väggar börjar läcka blodkroppar.
Dabts

Proliferativ diabetesretinopati

Proliferativ diabetesretinopati orsakas av syrebrist i näthinnan vilket leder till blödningar och ärrbildning, vilket skadar näthinnan och därmed synen.
Öda Ögn

Röda ögon

Röda ögon kan till exempel bero på en ytlig blödning i ögat eller en inflammation. Besvären går oftast över av sig själv men ibland kan det behövas behandling.
Polikliniska Operationer

Vagel

En vagel är en inflammation i en av ögonlockets talgkörtlar. Vageln blir en del av ögonlocket; svullet, rött och ömt. Vanligt hos både barn och vuxna.

Är du eller dina ögon trötta?

Upplevs dina ögon torra, ömma eller lite grusiga? Blir du trött i ögonen mot slutet av dagen med röda ögon eller suddig synskärpa som följd, även om du egentligen inte är trött? Läs om hur en IPL-behandling kan förbättra livet för dig.

Shutterstock 1575539137

Frågor och svar

Har du frågor om dina ögon eller din ögonbehandling? I vår FAQ besvarar vi de vanligaste frågorna om synfel, ögonsjukdomar, ögonkirurgi och ögonlaserbehandlingar.

Kundcenter 7

Börja din friare livsstil nu

Boka en undersökning redan idag och ta första steget mot en friare livsstil, utan glasögon och linser.

Ogonlasern LOW 0681