Vagel

En vagel är en inflammation i en av ögonlockets talgkörtlar. Inflammationen är helt ofarlig och vanlig hos både barn och vuxna. När man får en vagel blir en del av ögonlocket svullet, rött och ömt. Inflammationen, svullnaden och smärtan kan öka de första dagarna, och ibland blir ögat även kladdigt några dagar. Oftast försvinner vageln på några veckor. En vanlig orsak till återkommande vaglar är kronisk ögonlocksinflammation, så kallad blefarit.

Polikliniska Operationer

Symptomen kan lindras med varma kompresser. Använd bomull eller en liten handduk. Blöt med hett vatten, krama ur vattnet och lägg på vageln i ca 5 minuter. Upprepa så ofta du hinner, gärna flera gånger om dagen. Om du har stora besvär av din vagel kan bakteriedödande droppar/salva behövas. Då ska du kontakta din husläkare eller vårdcentral.

När inflammationen har gått tillbaka kan det fortfarande finnas en knöl kvar i ögonlocket (så kallad chalazion). Denna knöl brukar för det mesta försvinna av sig själv, men det kan ta lång tid. Om knölen inte har försvunnit på ett halvår och fortfarande besvärar dig kan den opereras bort med ett litet ingrepp.

Relaterade ögonbehandlingar

Polikliniska Operationer

Polikliniska operationer

Hudförändringar nära ögat? Polikliniska operationer är ett mindre ingrepp i och omkring ögat för exempelvis blåsor, vårtor, cystor eller andra hudförändringar.

Börja din friare livsstil nu

Boka en undersökning redan idag och ta första steget mot en friare livsstil, utan glasögon och linser.

Ogonlasern LOW 0681