Näthinneavlossning

Näthinneavlossning innebär att ögats näthinna lossnar likt en tapet från ögonglobens innervägg. Det gör att näthinnan får för lite näring och syre. Efter ett tag blir det ärrbildning, syncellerna slutar att fungera och synen på ögat förloras till slut. Personen upplever det ofta som ljusblixtar i utkanten av synfältet och rörliga ”flugor”. Därefter är det som att en gardin dras ner för ögat.

Ogonlasern Low 0483 (1)

Näthinneavlossning gör inte ont. Den brukar starta inom ett mindre område och ökar sedan i utbredning inom dagar till veckor. Det är vanligast hos närsynta personer och hos personer som tidigare opererats för till exempel grå starr. Du kan få näthinneavlossning som en följd av glaskroppsavlossning och ibland kan det bero på att du har fått ett slag mot ögat.

Hur behandlar man näthinneavlossning?

Behandlingen som du får beror bland annat på hur stor del av näthinnan som har lossnat. Den traditionella metoden görs med ett silikonband runt ögats utsida och en liten fryspenna utifrån, som löder ihop hålet på näthinnan. Detta görs oftast vid okomplicerade fall och vanligtvis hos patienter som har sin naturliga lins kvar.

Den mer moderna metoden utförs med glaskroppskirurgi (Vitrektomi), där man opererar inifrån ögat via ögonväggen. Man fäster näthinnan med supertunna instrument och laser. Därefter fylls ögat med gas, och ibland silikonolja vid komplicerade fall.

En näthinneavlossning är alltid akutfall!

Relaterade ögonbehandlingar

Ogonlasern LOW 0582 (1)

Vitrektomi - glaskroppsgrumlingar

Vi behandlar alla tillstånd i ögats bakre segment, som exempelvis glaskroppsgrumlingar, näthinnesjukdomar och gula fläcken.

Börja din friare livsstil nu

Boka en undersökning redan idag och ta första steget mot en friare livsstil, utan glasögon och linser.

Ogonlasern LOW 0681